Apple firmasının bilgisayarlarında kullanılan işletim sistemi MacOS alışık olduğumuz Microsoft Windows işletim sisteminden biraz farklıdır. MacOS işletim sistemi yapısal olarak Açık Kaynaklı çekirdeğe bağlı üretilmiştir. Linux UNIX alt yapısına sahip olan MacOS işletim sistemi zamanla ticari kaygılar ve özelleştirmelerin etkisiyle kapalı sisteme geçmiştir.
Klasör nasıl oluşturulur?
Finder, klasörleri yönetebileceğimiz bir alandır. Bu program gibi çalışan kısımdan klasörlerinizi yönetebilirsiniz. Gelin öncelikle klasör oluşturmayı Finder ekranında birlikte görelim.
Açılan ekranın sol üst kısmında bilgisayarınızda bulunan önemli dosyaların kısa yolları bulunmaktadır. Hemen altında bağlıysa iCloud Drive dosyanız ve onun altında etiket kısmı yer almaktadır. Sağ üstte … ızgara kısmına tıklayınız. Açılan pencerede “Yeni klasör” kısmını seçmeniz yeterli olacaktır.
Klasör ismi nasıl değiştirilir?
MacOS’da klasör oluşturduğunuzda ismi otomatik olarak ‘adsız klasör’ olarak atanacaktır. İsmi değiştirmek için klasöre iki kere tıklamanız veya bir kere tıklayıp (yani klasörü seçip) yine sağ üstte yer alan … ızgara kısmına tıklayınız. Açılan pencerede 5. sırada yer alan ‘Adını değiştir’e tıklamanız yeterli olacaktır.
Klasörün boyut ve türünü nasıl anlayacağım?
Klasörün üzerine bir kere tıkladıktan sonra … ızgara kısmından 4. Sırada yer alan ‘Bilgi ver’ kısmına tıklayabilirsiniz.
Açılan ekranda klasöre ait tür, büyüklük, yaratılış ve değişiklik tarihleri, varsa açıklamalar yer almaktadır. Ayrıca klasörün boyutunu büyüklüğüne göre (KB,MB,GB türünden) görüntüleyebilirsiniz.
Klasörlere etiket vermek ve faydaları
Finder size kırmızıdan, griye kadar 7 adet etiketleme fırsatı veriyor. Klasör etiketleme sayesinde benzer klasör ve dosyalarınızı kolayca bulabilir, çalışmalarınızı etiketlere göre düzenleyebilirsiniz. Örneğin iki adet aynı çalışmaya ait farklı konular içeren klasörlerinizi ‘Kırmızı’ etiketine seçtiğinizde, Finder üzerinde sol altta bulunan ‘Kırmızı’ etiketi kısmından bu iki klasöre hemen ulaşabilirsiniz. Güçlü organizasyon yeteneklerinizi geliştirirken zamandan tasarruf etmenizi sağlayan etiket sistemi için klasörü bir kere tıklayarak seçmeniz ve … ızgara kısmını kullanarak ‘Etiketler’ kısmından işlem yapabilirsiniz.
Klasörü nasıl silebilirim?
Windows işletim sistemindekine benzer sağ tıklama yoluyla klasörünüzü silebilirsiniz. Silmeyi istediğiniz klasöre sağ tıklayıp ‘Çöp sepetine taşı’ seçeneğini kullanmanız yeterli olacaktır. Klasör silme ve yukarıda bahsettiğim diğer özellikleri yine Finder üzerinden … ızgara kısmını tıklayarak gerçekleştirebilirsiniz.
Sağ tıklama işlemi bilgisayar kullanıcıları için doğal bir alışkanlık olduğu için Finder kullanımınızı MacOS arayüzüne alıştıktan sonra çok fazla kullanmayacağınızı tahmin ediyorum.
Silinen klasörü geri nasıl getirebilirim?
MacOS’ta Windows ürünleri gibi ‘Çöp sepeti’ bulunmaktadır. Çöp sepetine gönderdiğiniz klasör, dosyaları sağ tıklayarak veya Finder üzerinden … ızgarasını kullanarak ‘Yerine koy’ seçeneğini kullanarak geri getirebilirsiniz. Böylece silinen klasörün eski yerine tekrar döndüğünü göreceksiniz. Eğer çöp sepetini Boşalt seçeneğini tıklayarak tüm klasörleri ikinci kez silerseniz normal şartlar altında silinen klasörleri tekrar geriye almanız pek mümkün olmayacaktır.
MacOS üzerinden klasör oluşturmak, klasör silmek, klasörleri etiketlemek ve silinen dosyaları geri alabilmek oldukça basit. İlerleyen yazılarımızda Finder yönetimi, program kurmak ve program silmek gibi MacOS işletim sistemine ait tüm temel bilgileri paylaşıyor olacağız.
Sağlıklı günler..