Google Ads reklam aracı, işletmeniz veya kişisel hedefleriniz için sitenizin, telefon numaranızın ve lokasyon bilgilerinizin Google aramalarında en üst sırada gösterilmesini sağlar. Günlük, haftalık ve aylık hedefleriniz doğrultusunda doğru anahtar kelime kullanımıyla, ticari gelirlerinizi katlama şansı bulabilirsiniz.
Organik aramaların önüne geçin
Google aramalarında öncelik Google Ads aracı kullanan kullanıcılara verilir. Ödemesini peşin alan Google, parayı veren düdüğü çalar mantığıyla ilerlemektedir. Reklamlı gösterimlerden sonra (Sponsorlu içerik) organik içerikler gösterilir. Organik içerikler Google’ın algoritmasına uygun davranan, sürekli ve doğru içerikler üreten kullanıcılara ait bilgileri içermektedir. Böylece Google arama yapan ziyaretçilerin en uygun içeriğe hızlıca ulaşmasını amaçlar.
Google Ads kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
Google Ads anahtar kelime seçimi
Google reklam aracı Google Ads’i kullanırken öncelikle anahtar kelime seçimine dikkat etmelisiniz. Anahtar kelimelerin işletmenizin amaçlarıyla doğrudan örtüşmesi gerekmektedir. Örneğin, ayakkabı tamiri yapan bir kimsenin anahtar kelimelerde ‘ayakkabı tamiri’, ‘hasarlı ayakkabı’ vb. anahtar kelimeleri kullanması öngörülür. Aynı kimse ‘tatil’, ‘seyahat’ kelimelerinde reklam vermeye kalkarsa, bu anahtar kelimelerle arama yapan kullanıcı girdiği site karşısında önce hayrete düşecek, daha sonra hemen internet sayfasını kapatacaktır. Çünkü biliyoruz ki tatil ve seyahat kelimelerini kullanan kişi otel, konaklama vb. içerikler aramaktadır.
Google Ads bütçe planlaması
Diğer dikkat edilmesi gereken anahtar kelimelere ödenecek bütçenin ayarlanması. Google gösterdiği her anahtar kelime için sizden para talep etmektedir. Ancak Google gösterimden değil tıklamadan ücret tahsil etmektedir. Google Ads araçları içerisinde gösterim, tıklama ve toplam gideri görebileceğiniz bir ekran da bulunmaktadır. Açık arttırma usulü gösterim olduğundan her anahtar kelimeye farklı ücretler ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bunun önüne geçebilmek ve tahmini bütçenizi ayarlamak için Google Ads > Araçlar > Planlama > Anahtar Kelime Planlayıcıdan detaylı anahtar kelime ücretlerine ulaşabilirsiniz.
*Buraya dikkat etmeniz gereken bir durumu eklemek istiyorum. Örneğin günlük 1.000₺ olan reklam bütçenizin 2.000₺ harcama olasılığı bulunmaktadır. Google Ads politikalarına göre, platformda reklam yaptığınızda günlük harcama tutarının en fazla 2 katın kadar harcama yapılabilir maddesini otomatik kabul ediyorsunuz. Google bunu potansiyeli yüksek anahtar kelimeler için yaptığını ileri sürerken, 2 katına kadar ücret almasını gelen ziyaretçi akışının kötü anlamda etkilenmemesi olarak değerlendirmektedir.
Google Ads yer ve zaman planlaması
Google ağı dünya çapında hizmet vermektedir. Google Ads kampanyalarınızda istediğiniz bölgeye reklam verebilirsiniz. Bunu yaparken ‘Dil’ seçeneğini özelleştirebilirsiniz. Lokasyon seçimi sırasında hizmet verdiğiniz işletmenin türü oldukça önemlidir. Google Ads’ten yararlanan bir ayakkabı tamircisinin Antalya’da dükkanı olduğunu varsayalım. Eğer özel bir ayakkabı tamircisi değilse (Spesifik markalara iş yapan veya dünyada sayılı tamircilerden biri değilse) yine Antalya’ya yakın lokasyonları seçmesi olağandır. Bu tamirciden İstanbul’a veya Ankara’ya reklam vermesi beklenemez.
Birçok işletme sahibi “Nasıl olsa para veriyoruz. Tüm Türkiye görsün!” diyerek binlerce lirasını boşa harcıyor. Bu durumun önüne geçmek adına işletmenizin hangi amaca hizmet ettiğini iyi analiz etmenizi tavsiye ederim. Şayet internetten satış yapan bir modeliniz varsa tüm Türkiye’ye reklam vermeniz mantıklı karşılanabilir.
Google Ads zaman planlaması reklamınızın gösterilme saatlerini ayarlamanıza izin verir. Reklamlarınızı yalnızca hafta içi veya her gün 09:00-12:00 arasında veya 08:00-13:00 ve 19:00-22:00 saatleri arasında gösterebilirsiniz. Bu sayede yine işletmenizin amacına uygun, potansiyel müşterilerinizin davranışlarıyla uyumlu reklam saati aralığı seçebilirsiniz. Dilerseniz reklamlarınızı 24 saat kesintisiz gösterebilirsiniz.
*24 saat kesintisiz reklam verdiğinizde bütçenizin hızlıca tükenmemesi için doğru reklam bütçesi planlamanızı yapmanızı tavsiye ediyorum.
Google reklam veren doğrulaması ne işe yarar?
Google Ads reklam veren doğrulaması, reklam veren ajans veya şahısın kendisi veya başka bir işletme için reklam verdiğini yasal bilgiler eşliğinde göstermesini amaçlar. Ben müşterilerime hizmet veren ajans konumundayım. Google Ads sistemi öncelikle benim reklam hesabımın verilerini doğruluyor.
Benden vergi numarası, vergi levhası ve diğer firma bilgilerini istiyor. Reklam hesabıma ait bir ödeme yöntemi olmasına dikkat ediyor. Bu adımlardan sonra reklamını çıktığım işletmenin vergi levhası, faaliyet belgesi ve diğer firma bilgilerine erişim istiyor. Böylece Google Ads benimle hizmet verdiğim şirketin bilgilerini eşleştirip veri tabanına atıyor. Google Ads’e sunduğumuz belgelerin onaylanması ortalama 12-36 saat sürüyor. Onay alan reklam verenler (burada benim ajansım) reklamını yaptığım firmayla hesabı eşleştirip kampanyalarıma devam etmeme olanak sağlıyor.
Google reklam veren doğrulama işlemi Google Ads’te tanımlı e-mail adresinize bilgi olarak geldiği gibi ilgili Google Ads hesabınızda ‘Bildirimler’ kısmında gösterilebilir. Doğrulama işlemini özel yapacağınız bir alan bulunmamaktadır. Google zamanla size konu hakkında bildirim gönderecektir.
Sağlıklı günler..